Puzzle-ul nu este deloc o invenție nouă, deoarece de secole oferă o modalitate excelentă de relaxare și antrenament mental pentru cei interesați. Totuși, asamblarea pieselor unui puzzle poate fi și mai interesantă atunci când soluția este o fotografie personală cu o amintire dragă.
La fel ca și în lumea fotografiei, jocurile au suferit transformări semnificative în ultimele decenii, dar unele clasice își păstrează ferm poziția pe piață. Un exemplu este puzzle-ul, care nu poate fi considerat neapărat un joc, deoarece reprezintă o activitate distractivă și provocatoare atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cu siguranță, fiecare dintre noi s-a întâlnit cu acele piese de puzzle speciale, dar imediat recunoscute, din care se asamblează o imagine, ca rezultat al perseverenței noastre.
Cu toate acestea, puzzle-ul nu este un joc modern, deoarece John Spilsbury, considerat inventatorul, a creat deja în 1763 unul dintre cele mai vechi puzzle-uri, atunci când a lipit harta Marii Britanii pe o placă și apoi a tăiat-o în bucăți. Acest produs a fost vândut cu un scop educațional, fiind material auxiliar la predarea geografiei, iar încă de atunci puzzle-urile au avut un rol semnificativ în provocările intelectuale pe care le implică. În cei peste 250 de ani care au trecut de atunci, puzzle-urile s-au dezvoltat mult, iar acum oricine poate crea un puzzle personalizat.
Scopul puzzle-ului - în afară de antrenamentul mental distractiv - este, desigur, ca din multe piese mici să se formeze o imagine mare. Acest lucru poate părea o recompensă modestă, dar un puzzle cu mii de piese reprezintă deja o provocare considerabilă chiar și pentru adulți, care poate fi rezolvată în ore, zile sau chiar săptămâni, iar imaginea finală este suficient de satisfăcătoare pentru a fi considerată o reușită. În plus, puzzle-ul este o modalitate excelentă de relaxare, atât individual, cât și în echipă, care poate ajuta să ne detensionăm în momente stresante.
Motivația poate fi chiar mai mare atunci când asamblezi o imagine care are o semnificație specială pentru tine, fie că este vorba de o amintire personală sau de un loc la care te-ai atașat. Aici intervine puzzle-ul personalizat, care, în principiu, înseamnă că putem descompune o fotografie care ne place în elementele sale componente și putem să le fabricăm, astfel încât să le asamblezi ulterior singur sau împreună cu familia, prietenii, punând literal și metaforic împreună bucățile amintirilor. Fabricarea unui puzzle personalizat este mai ușoară ca niciodată.