Odată cu expansiunea soluțiilor online, viața noastră a devenit, în multe privințe, mai impersonală, dar și mai simplă. Acest lucru este valabil si în ceea ce privește realizarea fotografiilor, care poate nu a fost niciodată atât de comodă ca acum, însă merită să acordăm atenție procesului.
Fotografia nu este doar rezultatul unui proces tehnic complicat, ci pentru a o face într-un mod profesionist cu un rezultat bun, necesită multă atenție și chiar învățare. Dar povestea nu se oprește aici, deoarece developarea fotografiilor şi imprimarea lor, este și ea un proces care necesită cunoștințe. În timpul imprimării fotografiilor online, sarcina ne revine nouă de a lua decizii corecte cu privire la fiecare imagine, deoarece doar astfel se poate garanta un rezultat final corespunzător.
Desigur, nu este de așteptat ca toată lumea să cunoască în detaliu domeniile legate de imprimare sau să își calibreze zilnic monitorul pentru o acuratețe perfectă a culorilor. Totuși, în timpul imprimării fotografiilor online, este important să ne asigurăm că materialul de bază disponibil este cât mai adecvat cerințelor și posibilităților noastre. Specialiștii sunt, desigur, acolo pentru a ne ajuta, dar inițial, când imprimăm fotografii online, suntem practic pe cont propriu.
Deoarece nu este necesar să ne adâncim prea mult în detaliile tehnice ale printarii fotografiilor online, este mai bine să clarificăm câteva criterii de bază necesare pentru un rezultat final adecvat. Începând cu baza, primul și cel mai important lucru este fotografia în sine. O fotografie reușită va arăta bine și pe hârtie, dar, în același timp, nu are rost să imprimăm fotografii neclare, realizate în condiții slabe de iluminare sau care prezintă alte erori, deoarece acestea nu vor arăta bine tipărite.
În ceea ce privește calitatea, merită menționată și rezoluția. Aceasta poate fi verificată cu ușurință fie pe baza dimensiunii fișierului imagine, fie prin verificarea numărului de pixeli într-o aplicație corespunzătoare. Nu încercați să imprimați o imagine cu rezoluție mică la o dimensiune mai mare, deoarece rezultatul va fi o imagine pixelată, neclară, cu detalii greu de recunoscut. Totuși, dacă calitatea fotografiei este bună, imaginea tipărită va arăta excelent.
În timpul printarii online a fotografiilor, este posibilă și o editare minimă a imaginilor, corectarea culorilor și, desigur, selectarea hârtiei foto. Nu există sfaturi universale în această privință, deoarece alegerea depinde de preferințele individuale. Totuși, în cele mai multe cazuri, naturalețea este calea bună. O fotografie prea manipulată poate arăta nenatural în formă tipărită, astfel că ar fi bine să modificăm culorile doar într-o măsură minimă. Printarea fotografiilor online este, așadar, un proces simplu, dar care necesită multă atenție și reprezintă totuși o soluție bună pentru a ne aduce la viață fotografiile.